Skip to main content

Putovanje avionom je za mnoge od nas uobičajena stvar. Međutim, iako statistike neprestano potvrđuju da je letenje jedan od najbezbednijih oblika transporta, mnogi ljudi i dalje osećaju nelagodu ili čak strah kada su u avionu. Jedan od najčešćih uzroka ovog straha su turbulencije. Ali šta su zapravo turbulencije i kako se sa njima nositi?

Šta su turbulencije?

Turbulencije su iznenadne promene vazdušnih struja koje mogu prouzrokovati da avion naglo promeni visinu ili položaj. One mogu biti posledica različitih faktora kao što su atmosferske prilike, planine koje preusmeravaju vazdušne struje ili čak prolazak aviona kroz vazdušni prostor koji je prethodno preleteo drugi avion.

Zašto turbulencije nisu razlog za brigu?

Moderne letelice dizajnirane su da podnesu ekstremne turbulencije. Piloti prolaze kroz obimne obuke kako bi se pripremili za ovakve situacije, a moderni avioni imaju senzore koji detektuju turbulencije pre nego što do njih dođe, što pilotima omogućava da se pripreme ili promene kurs leta.

Saveti za suočavanje s turbulencijama:

Stalno držite pojas vezan: Čak i kada su svetla za pojaseve isključena, preporučljivo je držati pojas vezan. U slučaju iznenadnih turbulencija, to će vas držati sigurnim i na mestu.

Slušajte posadu: Posada aviona je obučena da se nosi s ovakvim situacijama. Ako vam preporuče da ostanete na svom mestu ili se pripremite za turbulencije, obavezno ih poslušajte.

Duboko dišite i opuštajte se: Iako je to lakše reći nego učiniti, duboko disanje može pomoći da se smirite. Zatvorite oči, duboko udahnite i zamislite da ste na mirnom mestu.

Razgovarajte: Ako putujete s nekim, razgovarajte. Ako ste sami, razgovarajte s putnikom pored sebe ili čak s posadom. Društvo može pomoći da se osećate smirenije.

Posetite psihologa ili terapeuta: Ako je vaš strah od letenja parališući, razmislite o poseti stručnjaku koji će vam pomoći da se nosite s tim strahom.

Pre nego što poletite – Ostavite automobil na parkingu aerodroma i mirno putujte

Pre nego što se uputite na aerodrom i krenete na svoje putovanje, možete sebi obezbediti miran početak putovanja tako što ćete svoj automobil bezbedno ostaviti na našem parkingu koji je najbliži terminalu aerodroma Nikola Tesla u Beogradu. Aerodorm parking vam pruža da ne morate brinuti o tome da li je vaše vozilo na sigurnom dok ste na putu, već možete uživati u svom letu bez dodatnih briga.

Zaključak

Iako turbulencije mogu izazvati strah i nelagodu, važno je napomenuti da su avioni dizajnirani da se nose s njima, a piloti su obučeni da garantuju sigurnost putnicima u svim situacijama. Bez obzira na turbulencije, možete biti sigurni da će vaš let biti siguran i udoban. I pre nego što se uputite na svoje putovanje, ne zaboravite da vaš automobil čeka na sigurnom mestu na našem parkingu, spremnom za vaš povratak kući.