Skip to main content

Kada zima pokrije grad belim prekrivačem, mnogi se raduju prvom snegu. Međutim, za vozače, sneg može doneti izazove, posebno kada je u pitanju parkiranje i isparkiravanje vozila. Kako bismo vam olakšali zimske dane, delimo sa vam korisne savete za bezbedno upravljanje vašim vozilom na snegu, posebno na parkinzima, kao što je naš, koji se nalazi u neposrednoj blizini terminala aerodroma Beograd, pružajući vam najbrži pristup vašem letu.

Priprema vozila

Uklanjanje snega

Priprema vozila za vožnju zimi, posebno nakon snežnih padavina, zahteva posebnu pažnju. Pre nego što se uputite ka vozilu, ključno je da ga adekvatno pripremite. Sneg i led koji se nagomilaju na vozilu ne samo da ometaju vašu vidljivost, već mogu biti opasni i za ostale učesnike u saobraćaju.

Prvo i najvažnije, uklonite sneg sa celog vozila. Ovo uključuje sneg sa krova, haube, prtljažnika, kao i sa svih stakala i retrovizora. Sneg sa krova vozila može se tokom vožnje obrušiti na vetrobransko staklo ili na vozilo iza vas, što može izazvati opasne situacije na putu. Uklanjanje snega sa stakala nije samo pitanje vidljivosti, već je i zakonski obavezno u mnogim zemljama.

Provera svetala i registarskih tablica

Pored snega, važno je proveriti da li su sva svetla na vozilu čista i funkcionalna. To uključuje prednja svetla, zadnja svetla, pokazivače pravca, kao i svetlo registarske tablice. Očistite ih od snega i leda kako bi bili vidljivi i efikasni u svim zimskim uslovima.

Takođe, proverite da li su registarske tablice čiste i vidljive. Sneg i led mogu ih prekriti, što može dovesti do saobraćajnih kazni.

Kontrola tečnosti i opreme

Zimske uslove često prati niska temperatura, pa je važno proveriti nivo antifriza i stanje akumulatora. Ako je potrebno, dopunite antifriz i proverite da li je akumulator dovoljno jak da izdrži niske temperature.

Preporučljivo je imati i osnovnu zimsku opremu u vozilu: strugač za led, metlu za sneg, rukavice, kao i rezervnu bocu tečnosti za pranje stakala sa antifrizom.

Prilagodite vožnju uslovima

Na snegu, sve reakcije vozila su sporije. Zato je važno da prilagodite brzinu i ostavite veće razdaljine između vozila. Izbegavajte nagla kočenja i oštre pokrete volanom.

Parking na snegu

Izbor parking mesta

Parkiranje na snegu zahteva posebnu pažnju i planiranje. Prvi korak je izbor pravog mesta za parkiranje. Preporučuje se da birate mesto gde je sneg manje nagomilan i gde je površina koliko-toliko ravna. Ovo će umanjiti rizik od zaglavljivanja vozila u snegu i olakšati kasnije isparkiravanje.

Parking kod aerodroma Beograd

Naš parking kod aerodroma Beograd posebno vodi računa o ovim zimskim izazovima. Redovno čišćenje snega sa parking mesta i prilaza znači da će vaš automobil biti dostupan i siguran, bez obzira na vremenske uslove. Ovo vam omogućava da bez brige ostavite svoje vozilo kod nas, znajući da će biti spremno za vaš povratak.

Parkiranje vozila

Kada parkirate, postavite vozilo tako da su točkovi usmereni ravno. To će olakšati isparkiravanje, posebno ako je sneg ili led ispod točkova. Ako je moguće, parkirajte tako da se vozilo nalazi na blagom nagnuću ka izlazu sa parking mesta, što će dodatno pomoći prilikom isparkiravanja.

Priprema za odlazak

Pre nego što napustite vozilo, proverite da li su prozori i ogledala čista od snega i leda, kako biste odmah mogli bezbedno da se krećete kada se vratite. Takođe, preporučuje se da u vozilu ostavite strugač za led i metlu za sneg, kako biste mogli brzo da očistite vozilo prilikom povratka.

Dodatni saveti

U slučaju obilnih snežnih padavina, pametno je povremeno proveriti stanje vašeg vozila. Ako planirate duži boravak, obavezno obavestite osoblje parkinga o tome, kako bi mogli adekvatno da vode računa o vašem vozilu.

Zaključak

Pravilnim izborom parking mesta i pripremom vozila, možete se osigurati da će vaš automobil biti spreman i bezbedan za vožnju, čak i u najzahtevnijim zimskim uslovima. Birajući naš parking servis kod aerodroma Beograd, birate pouzdanost i sigurnost, uz najbrži pristup vašem letu.

Korišćenje lanaca

Ako je sneg dubok, razmislite o korišćenju lanaca za sneg. Oni će vam pružiti dodatno prijanjanje i sigurnost prilikom vožnje, posebno na klizavim parkinzima.

Tehnike isparkiranja

Ako se vaše vozilo zaglavi u snegu, ne pokušavajte silovito da se iskopate. Umesto toga, lagano pokretajte vozilo napred-nazad da napravite putanju. Možete koristiti i pesak ili so ispod točkova za bolje prijanjanje.

Poseta našem parkingu

Posetite naš parking kod aerodroma Beograd, koji vam nudi najbrži pristup terminalu. Naš tim redovno održava parking prostor, osiguravajući da sneg ne ometa vaš dolazak ili odlazak sa parkinga. Uz sve ove savete, vaša zimska vožnja i parkiranje mogu biti jednostavni i bezbedni.

Zima može doneti svoje izazove, ali pravilnom pripremom i pristupom, možete se osigurati da su vaše vožnja i parkiranje sigurni i bez stresa. Pratite ove savete, i uvek birajte pouzdane parking servise, kao što je naš kod aerodroma Beograd, za miran početak i završetak vašeg putovanja. Bez obzira na sneg i led, vaš auto će biti siguran i spremno vas čekati na povratku.