Skip to main content

Svako od nas je barem jednom bio u situaciji kada je automobil otkazao poslušnost u najmanje očekivanom trenutku. Jedan od najčešćih uzroka takvih neprijatnih situacija je upravo kvar anlasera. Ako se pitate šta tačno anlaser radi – on je odgovoran za pokretanje motora automobila. Kada on otkazuje, vaš automobil ne može da se pokrene.

Ako se nađete u situaciji da vam anlaser ne radi, evo koraka koje treba preduzeti:

1. Pokušajte ponovo

Ponekad, kvar anlasera može biti privremen. Pokušajte nekoliko puta da upalite automobil. Ako ne uspeva, nemojte forsirati kako ne biste oštetili ostale delove.

2. Proverite bateriju

Ako automobil uopšte ne reaguje kada okrećete ključ, postoji mogućnost da je baterija prazna. Ako imate kablove za paljenje, možete pokušati da je napunite preko drugog automobila.

3. Pozovite mehaničara Ako niste sigurni u uzrok problema, najbolje je da pozovete svog mehaničara. On će biti u stanju da vam da preciznu dijagnozu i eventualno reši problem na licu mesta.

4. Koristite šlep službu

Ukoliko se vaš automobil nalazi na nepristupačnom mestu, ili ste, kada je u pitanju aerodrom parking zaglavljeni na njemu, pozivanje šlep službe je najbolja opcija. Oni će vaš automobil brzo i sigurno prebaciti do najbliže radionice.

Aerodromski parking može biti posebno zahtevan u ovakvim situacijama. Mnogo ljudi ostavlja svoje automobile na duže vreme kada putuju. Zamislite da se vratite sa dugog putovanja i otkrijete da vaš anlaser ne radi. Stresno, zar ne? Zato je dobro znati broj šlep službe koja pokriva tu oblast.

5. Razmislite o zameni anlasera

Ukoliko vaš anlaser često pravi probleme, možda je vreme za njegovu zamenu. Kupovina novog anlasera može biti skupa, ali je često dugoročno isplativija opcija od stalnih popravki.

6. Prevencija je ključ

Kako biste izbegli buduće probleme, redovno servisirajte svoj automobil. Anlaser, kao i ostali delovi, ima svoj vek trajanja. Pravilnim održavanjem možete produžiti njegov radni vek i izbeći neprijatne situacije.

Zaključak

Kvarovi anlasera mogu biti izuzetno frustrirajući, posebno ako se dogode u nezgodno vreme i na nezgodnom mestu, kao što je aerodrom parking Nikola Tesla. Međutim, uz malo predznanja i planiranja, možete brzo rešiti problem i nastaviti sa svojim danom.

Bitno je da ostanete smireni i ne pokušavate da rešite problem silom. Uvek je bolje obratiti se stručnjacima. A ako se nađete na parkingu na aerodromu ili na nekom drugom mestu gde je teško pristupiti, šlep služba je tu da vam pomogne.

Nadam se da vam ovaj blog pruža korisne informacije i savete o tome šta da radite u situacijama kada anlaser otkazuje. Bezbedna vožnja i neka vam anlaser služi što duže!