Skip to main content

Putovanje avionom sa bebom može se činiti kao zastrašujući poduhvat, posebno za novopečene roditelje. Da li se pitate kako da najbolje pripremite sebe i svoju bebu za let? Evo nekoliko korisnih saveta i preporuka koji bi mogli olakšati vaše putovanje.

1. Planiranje je ključno

Prilikom rezervacije leta, razmislite o vremenu polaska. Da li je to vreme kada vaša beba obično spava? Letovi tokom vremena spavanja bebe mogu biti manje stresni. Takođe, proverite usluge koje avio-kompanija pruža za putnike sa bebama, kao što su besplatna kolica ili mogućnost rezervacije posebnog sedišta za bebu.

2. Pakovanje

Osigurajte da imate sve što vam je potrebno, ali se trudite da ne preterate. Ponesite dovoljno pelena, maramica, presvlaka, hrane i pića za bebu za dužinu leta, plus dodatne u slučaju kašnjenja. Ne zaboravite i na igracke ili omiljenu dekicu koja bi mogla pružiti utehu tokom leta. Aerodrom parking, ukoliko ostavljate vozilo na parkingu aerodroma proverite dva puta da niste ostavili neku torbu unutar automobila.

3. Na aerodromu

Ako je moguće, koristite uslugu ‘porodični prolaz’ na sigurnosnoj kontroli kako bi se proces ubrzao. Održavajte rutinu hranjenja i spavanja koliko je to moguće i koristite vreme na aerodromu za promenu pelena pre ukrcavanja.

4. Tokom leta

Uspon i silazak su obično najteži za bebe zbog promene pritiska. Da biste ovo ublažili, hranjenje ili davanje cucla za vreme poletanja i sletanja može pomoći. Ako vaša beba plače, ne brinite se previše. To je normalna reakcija na nepoznatu situaciju i zvukove.

5. Zabava i uteha

Imajte pri ruci nekoliko omiljenih igracaka i knjiga za bebe. Nova igračka može pružiti dovoljno distrakcije tokom leta. Ako vaša beba postane nemirna, šetnja po avionu može pomoći.

6. Ostanite mirni

Vaša beba može osetiti vašu anksioznost, pa se trudite da ostanete mirni. Putovanje sa bebom je izazov, ali s pravom pripremom može biti mnogo manje stresno.

7. Prilagodite se novoj vremenskoj zoni

Ako putujete preko više vremenskih zona, postupno prilagođavajte vreme spavanja bebe novoj vremenskoj zoni nekoliko dana pre putovanja. Ovo može pomoći da se beba lakše prilagodi nakon dolaska.

8. Zdravlje na prvom mestu

Obavezno se konsultujte sa pedijatrom pre putovanja. Ovde se može raspraviti o eventualnim zdravstvenim merama koje treba preduzeti, kao što su vakcine ukoliko putujete u određene zemlje.

9. Hrana i hidratacija

Na putovanju se može desiti da beba oseti veću glad ili žeđ. Zato uvek imajte dodatnu količinu hrane i vode za bebu.

10. Komfor tokom leta

Razmislite o rezervaciji mesta sa dodatnim prostorom za noge ili koristite avionski krevetić ukoliko je dostupan. Ovo može biti od velike pomoći tokom dugih letova.

Konačno, budite svesni da su problemi sasvim normalni deo putovanja sa bebom. Ostanite fleksibilni, duboko dišite i ne zaboravite da uživate u avanturi. S vremenom, putovanje sa malim detetom postaće lakše. I pored svih izazova, ovo je divna prilika da stvorite zajedničke uspomene sa svojom porodicom. Svako putovanje je jedinstveno iskustvo, a zajedno sa bebom, ono može biti još čarobnije. Srećan put!