Skip to main content

Da li planirate da ostavite svoj automobil parkiran na duži period na aerodromu Beograd? Ako je tako, pripremili smo nekoliko korisnih saveta za vas! Na ovaj način, ostavljanje automobila kada je u pitanju aerodrom parking, biće manji problem jer ćete biti bolje pripremljeni i spremni. A nećemo zaboraviti, vaš odmor će biti bez stresa!

Akumulator može da vas izda

Najveći neprijatelj ljudi koji ostavljaju auto na aerodromu Nikola Tesla je problem sa baterijom. Akumulator će se najverovatnije isprazniti kada je automobil ostavljen parkiran na duži period, a posebno je to rizik kada je vreme hladnije. Akumulator je potrebno menjati u proseku svake tri do pet godina, tako da ako je vaš na izmaku, možda bi bilo dobro da ga zamenite pre nego što krenete ka aerodromu.

Na šta treba da obratite pažnju? Serviser može da vam proveri akumualtor, ali ako želite da smanjite troškove, postoji nekoliko stvari na koje treba sami obratiti pažnju.

Proverite da nema pukotina na kućištu – Proverite da nema belih naslaga na konektorima jer to ukazuje na koroziju. Proverite da nema izbočina na kućištu. Konačno, dobar indikator problema sa baterijom je kada su unutrašnja svetla prigušena ili se uopšte ne uključuju.

Ostavljanje automobila na hladnoći – Proverite pritisak u gumama pre nego što krenete na aerodrom, da ne biste došli sa puta i pronašli ih izduvane. Nemojte smanjivati pritisak u gumama kako biste dobili više prijanjanja u snežnim uslovima. To nema efekta i smanjuje stabilnost, čineći vožnju opasnom. Ako ostavljate svoj automobil preko Božićnih i Novogodišnjih praznika, trebali biste razmisliti o stanju kada se vratite, jer bi pojedini delovi vozila mogli da budu zaleđeni.

Možda ste napustili Srbiju kada je bilo toplije vreme, ali vreme u Srbiji tokom zime može da se brzo promeni, kao što svi znamo! Stoga, pre nego što odete, stavite malo silikonskog sredstva na krpu i nanesite na gumene brtve vrata. To će sprečiti njihovo smrzavanje. Ako otkrijete da su brave zamrznute, pokušajte da zagrejete ključ upaljačem ili jednom od praktičnih alatki za ključeve koje su jeftine za kupovinu. Nemojte disati na bravu jer će vlaga iz vašeg daha kondenzovati i zamrznuti se.

Pobrinite se da je antifriz održavan na ispravnom nivou i izbegavajte mešanje različitih vrsta. Osigurajte da su brisači vetrobrana ostavljeni u isključenom položaju kako bi se izbeglo da se zalepe za vetrobran u vašoj odsutnosti. Održavajte pun rezervoar za pranje vetrobrana i koristite odgovarajući aditiv kako bi se izbeglo zamrzavanje zimi. Ako se vratite na sneg, pobrinite se da ga temeljno očistite sa svog automobila pre nego što krenete. Ne zaboravite da spakujete strugač za led i sprej za odmrzavanje.

Šta ne treba ostaviti u automobilu kada ga prakrirate na duži period na aerodromu?

Ostavljanje automobila na vrućini – Iako Srbija nije poznata po ekstremno vrućem vremenu, ponekad naidju vrući talasi!

Bocu sa vodom, jer ako je mnogo vruće, plastika bi potencijalno mogla da se zapali, mada je to malo verovatno, ali je bolje biti na sigurnom nego zažaliti! Pobrinite se da svoj dezodorans ponesete sa sobom ili ga bacite, jer ako temperatura dostigne više od 48C, može eksplodirati! Ponovo, malo verovatno da će se to dogoditi u Srbiji, ali ne želite da se kockate. Jednokratni upaljači su poznati po tome što mogu da napuknu vetrobrane u vrućim automobilima, pa se pobrinite da ga ne ostavite unutra.

Šminka! Srećom, ona neće eksplodirati! Ali može biti uništena jer normalna šminka se topi ako je temperatura iznad sobne temperature, pa je bolje držati je u tašni! Lekovi su još jedna stvar koju ne treba ostavljati, opet, oni neće eksplodirati, hvala Bogu! Ali većina lekova ne bi trebalo da se uzima ako je temperatura iznad 25 stepeni, tako da ne želite slučajno da uzmete istekli paracetamol kada se vratite.

Dodatne stvari koje treba uzeti u obzir kada planirate da parkirate vozilo na duži period na aerodorm parkingu: Pokrijte svoj automobil kvalitetnom ceradom. Međutim, glavni problem koji se može pojaviti je da glodari mogu da uđu, zato se pobrinite da su sve rupe pokrivene kako mala životinja ne bi mogla da uđe unutra. Pobrinite se da su gume pravilno napumpane! Ako planirate da budete odsutni veoma dugo, nemojte koristiti ručnu kočnicu jer ostavljanje ručne kočnice na duži period može rezultirati blokadom kočionih pločica. Umesto toga, koristite klinove za točkove da sprečite kretanje automobila i ostavite ga u prvoj brzini.

Stvari koje treba uraditi kada se vratite sa puta! Ako niste koristili automobil duže vreme, možete razmotriti sledeće:

Proverite da registracija automobila je još uvek važeća i da nije istekla. Pogledajte pritisak u gumama. Proverite da li ništa ne leži ispod haube ili nije progrizlo neke od cevi. Dva puta proverite sve nivoe tečnosti, pre nego što pokrenete motor. Proverite da li sve kočnice rade kako treba. Ako ste ostavili ručnu kočnicu, mogu biti malo teže za upotrebu u početku, i pokušajte da vrlo pažljivo koristite prvu brzinu. Proverite da li brisači vetrobrana rade, jer guma može postati kruta vremenom. Čak i ako je automobil u dobrom stanju, preporučljivo je da ga u potpunosti pregledate ako ste ga ostavili na dugoročni vremenski period na parkingu aerodroma Nikola Tesla.