Skip to main content

Šta ne smete da unesete u avion – Kompletan spisak koji će vam zatrebati

Ako putujete avionom preko aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, postoji niz stvari koje morate uzeti u obzir kada je u pitanju vaš prtljag. Sve vazduhoplovne kompanije pridržavaju se međunarodnih i lokalnih bezbednosnih standarda koji definišu šta se može a šta ne može nositi u avionu. Ovaj članak će vam pružiti sveobuhvatan pregled stvari koje se ne smeju unositi u avion koje vam mogu oduzeti prilikom ulaska. Najbolje je takve stvari ako ste ih slučajno poneli da ostavite u vašim kolima na parkingu aerodroma Nikola Tesla.

Zabranjene tečnosti

U ručnom prtljagu dozvoljena je količina tečnosti u pojedinačnim pakovanjima do 100 ml. Svi ti kontejneri moraju biti smešteni u providnoj, ponovo zatvarajućoj plastičnoj vrećici kapaciteta do 1 litre.

Zapaljive materije

Ovo uključuje benzin, upaljače sa gorivom, sredstva za paljenje roštilja, upaljačke tečnosti, boce sa kiseonikom za kućnu upotrebu i slično.

Oštri predmeti

Noževi, makaze, britvice i drugi oštri ili šiljasti predmeti su strogo zabranjeni u ručnom prtljagu.

Eksplozivi i zapaljive tečnosti

Ovo obuhvata dinamit, barut, vatromet, šibice i druge predmete koji se lako mogu zapaliti.

Hemijske supstance

Otrovne, iritantne ili korozivne materije, kao što su hemikalije za bazene, belilo, pesticidi, boje i slično, ne smeju se unositi.

Oružje

Sve vrste oružja, uključujući vatreno oružje, delove oružja, municiju, elektrošokere, pa čak i igračke koje liče na oružje, zabranjeni su.

Alat

Veći alat, kao što su čekići, sekači, bušilice, ne dozvoljavaju se u ručnom prtljagu. Preporučljivo je da se spakuju u čekirani prtljag.

Baterije

Neki tipovi baterija, posebno litijum-jonske baterije, imaju određene restrikcije kada je reč o prevozu avionom.

Baterije velikog kapaciteta, posebno litijum-jonske, sve više se koriste u svakodnevnom životu, a često se mogu naći u prenosnim računarima, tabletima, fotoaparatima i drugim uređajima. Kada je reč o avionskom prevozu, posebna pažnja se posvećuje ovim baterijama zbog potencijalnog rizika od požara.

Kapacitet: Kapacitet baterije izražava se u vat-satima (Wh). Većina litijum-jonskih baterija koje koristimo u svakodnevnom životu ima kapacitet manji od 100 Wh i obično su dozvoljene u avionu bez posebne dozvole. Međutim, baterije čiji je kapacitet između 100 Wh i 160 Wh mogu se prevoziti uz posebno odobrenje avio-kompanije.

Pakovanje: Ako nisu u uređaju, preporučuje se da se baterije prenose u originalnom pakovanju ili da se terminali prekriju trakom kako bi se sprečio kratki spoj.

Rezervne baterije: Dozvoljeno je nositi rezervne baterije, ali one moraju biti prenesene u ručnom prtljagu. Nikada ne smeju biti u čekiranom prtljagu zbog rizika od požara.

Oštećene baterije: Nikada ne unosite oštećene ili natečene baterije u avion. Ako primetite da je vaša baterija oštećena, odmah je zamenite i nemojte je unositi na let.

Eskterne baterije: Kada nosite eksterne baterije ili „power banks“, obavezno proverite njihov kapacitet. Ako nisu jasno označene, postoji mogućnost da vam se oduzmu prilikom sigurne provere na aerodromu.

Sport i rekreacija

Palice za golf, bejzbol palice, štapovi za hokej, oprema za ronjenje sa oštrim predmetima su zabranjeni u ručnom prtljagu.

Elektronika

Iako su većina elektronskih uređaja dozvoljeni, postoje određene restrikcije za neke predmete, posebno one koji sadrže baterije.

Štrikovi i igle

Dok su obične šivaće igle obično dozvoljene, veći štrikovi ili kukičaste igle mogu biti problematični.

Sredstva za samoodbranu

Bilo koji predmet koji može da posluži kao oružje, uključujući sprejeve za samoodbranu ili biber-sprej, su zabranjeni.

Ova lista nije konačna i može varirati u zavisnosti od avio-kompanije i destinacije na koju putujete. Uvek se konsultujte sa svojom avio-kompanijom pre putovanja kako biste se informisali o specifičnim restrikcijama. Takođe, imajte na umu da i ako su neki predmeti dozvoljeni u čekiranom prtljagu, možda nisu dozvoljeni u ručnom prtljagu.

Uživajte u svom putovanju avionom i uvek budite informisani. Bezbednost je na prvom mestu, pa je važno poštovati ove smernice kako biste obezbedili sigurno i prijatno iskustvo tokom letenja sa aerodroma.